Alt utleier trenger å vite om Depositum

Som profesjonell utleier er det avgjørende å ha en grundig forståelse av depositum. Både for å sikre eiendommene dine, óg for å minimere risiko.

Med full kontroll over depositumet kan du bedre beskytte investeringene og sikre en trygg og problemfri utleieprosess.


Hva er egentlig depositum, hva dekker det, og hvordan fungerer det i praksis? Når skal det betales, og hvilke regler gjelder for å kreve det? Er det egentlig mulig å leie ut uten å kreve depositum?

Depositum fungerer som en finansiell sikkerhet og kan spille en nøkkelrolle i å beskytte mot ubetalt leie og skader.

Vi vil gi deg svar på de viktigste og mest stilte spørsmålene rundt dette temaet, slik at du kan få all nødvendig kunnskap og kan administrere dine leieforhold mer effektivt og i samsvar med gjeldende lovverk.

La oss dykke dypere inn i hver av disse temaene og styrke din kunnskap om depositum ved utleie.

Hva er depositum?

Det er en sum penger som leietakeren betaler til en sperret depositumskonto. Betalingen bør skje før leieforholdet starter og står på sperret depositumskonto i hele leieperioden – som sikkerhet ved leie av bolig eller annet leieobjekt.

Pengesummen fungerer som en økonomisk garanti og beskyttelse for utleieren dersom leietakeren ikke oppfyller sine forpliktelser.

Hva dekker depositumet?

Det dekker eksempelvis manglende husleiebetalinger eller skader på eiendommen som ikke kan anses som vanlig slitasje.

Denne pengesummen benyttes også hvis boligen plutselig fraflyttes uten at dette er en del av avtalen. Da kan utleier ha krav på at pengene brukes til å dekke misligholdt leie og nedbetaling av krav til reparasjon av skade dersom eiendommen er skadet av leietaker.

Dette dekkes

  • Utestående husleie
  • Skader på bolig og eiendom
  • Utgifter i forbindelse med utkastelse
  • Krav etter leieavtalen

Hvordan fungerer depositum?

Det settes vanligvis på en sperret konto i leietakerens navn, og det er vanlig praksis at beløpet tilsvarer mellom én og seks måneders leie.

Formålet med pengesummen er å sikre at utleieren har midler til å dekke eventuelle kostnader knyttet til leieforholdet dersom problemer skulle oppstå.

Når leieforholdet avsluttes, vil depositumet bli tilbakebetalt til leietakeren, forutsatt at alle leieforpliktelser er oppfylt og boligen ikke er påført skade.

Det er viktig for både leietaker og utleier å ha en klar avtale om bruken av depositum, inkludert hvilke vilkår som må oppfylles for tilbakebetaling.

Depositumsavtale kan bidra til å unngå misforståelser og konflikter i løpet av leieperioden og ved dens slutt.

Når betaler man depositum?

Leietaker bør ha betalt pengesummen innen innflytting. En tommelfingerregel for utleier er å ikke overlevere nøkkel før depositum er betalt.

Hvis utleier ikke gjør dette så kan man i ytterste konsekvens risikere å ikke kunne kreve noe depositum fra leietaker i det hele tatt.

Må jeg kreve depositum ved utleie?

Nei, du må ikke kreve det ved utleie av bolig. Det fullt mulig å leie ut uten dette, eller annen sikkerhet, men det er ikke særlig smart. Hvis du du avtaler at leietaker skal stille depositum ved leie av bolig er det et krav om at disse pengene skal settes inn på en egen depositumskonto.

Med depositum plassert på depositumskonto er pengene trygt plassert og de kan bare brukes i henhold til avtalte betingelser, noe som beskytter både leietakerens og utleierens interesser.

Det skaper en trygghet for begge parter i leieforholdet.

Trenger du som utleier hjelp med innkreving av depositum og å sette opp en depositumskonto så kan du lese mer om hvordan du går frem på denne siden.

Administrerer du flere utleieboliger og trenger bistand med disse oppgavene så er dette noe som Utleietall kan ta seg av dersom du blir vår kunde. Kontakt oss her for mer informasjon.

Kan man leie uten depositum og likevel ha sikkerhet?

Det er opp til utleier å godkjenne utleie uten depositum eller andre former for sikkerhet. Man må ikke velge depositum selv om dette er den vanligste og for mange utleiere, den mest foretrukne metoden.

Utleier og leietaker kan også velge et annet alternativ for sikkerhet som heter husleiegaranti.

Husleiegaranti er et alternativ til tradisjonelt depositum, hvor en tredjepart, som regel en bank eller et forsikringsselskap, garanterer for leietakerens betalingsforpliktelser overfor utleier. I stedet for å binde opp store pengesummer i et depositum, betaler leietakeren en mindre årlig eller månedspremie for garantien.

Denne løsningen kan være attraktiv både for leietakere som ønsker å frigjøre kapital, og for utleiere som får en sikkerhet mot økonomiske tap uten å måtte administrere et depositumsbeløp.

Husleiegaranti dekker typisk ubetalt husleie, skader på eiendommen og andre kostnader leietakeren skulle påføre.

Les mer om husleiegaranti på denne siden.

Utleietall

  • Erfarne utleiemeglere
  • Regnskap og årsoppgjør
  • Drift og vedlikehold
  • Gode leiepriser
  • Vi tilpasser løsning etter ditt behov